Skip links

Start-up LeydenJar opent proeffabriek voor productie superaccu

Met grootmachten NXP, ASML en VDL op steenworp afstand opent LeydenJar begin volgend jaar de deuren van een proeffabriek in Eindhoven. ‘Hier moeten de eerste accu’s van de band rollen’, zegt Christian Rood. Hij staat mede aan de basis van de in oktober 2015 opgerichte spin-off van onderzoeksinstituut TNO.

Vooral bij grote Europese automakers als Volkswagen zijn accu’s steeds gewilder. Komende jaren moet daarom de productie hiervan flink worden opgeschroefd. De Europese Commissie wijdt daar zelfs een grootschalig onderzoeksprogramma aan: Battery 2030+. Want of het nu voor de elektrische auto is, de smartphone of voor energieopslag: gebruikers klagen overal over de korte gebruiksduur.

Silicium

Met de technologie van LeydenJar moeten de accu’s langer meegaan. ‘In die van ons zit 50% meer energie dan de oude batterijen’, zegt Rood. Het geheim zit hem in de anode (de minpool) van de lithium-ionbatterij. Die wordt in veel gevallen van grafiet gemaakt. LeydenJar maakt hem van silicium.

‘Vanwege deze batterijtechnologie zijn we ingestapt’, zegt Marc de Haas van investeerder BOM Brabant Ventures. Samen met TNO en Doen Participaties stak de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij geld in de start-up. Tel daar een uit Brussel afkomstig innovatiekrediet bij op, en je komt op een totaal van €4 mln aan groeigeld voor de onderneming. Volgende zomer wil het bedrijf nog eens €15 mln ophalen. LeydenJar, dat nu dertien medewerkers telt, wil dan vijfentwintig werknemers op de loonlijst hebben.

De Haas denkt dat de start-up een ‘cruciale’ bijdrage kan leveren aan de energietransitie. ‘De meeste batterijen worden gemaakt met de uitstoot van veel CO2’, zegt hij. ‘LeydenJar maakt minder gebruik van ruwe materialen en gebruikt als hoofdbestanddeel zand.’

Concurrentie

Hoe uniek het product ook mag zijn, de concurrentie is groot: overal schieten accuproducten uit de grond. Het uit Silicon Valley afkomstige Sila Nano spant de kroon. Dat bedrijf passeerde onlangs de grens van $1 mrd waarde.

LeydenJar, dat pas over twee jaar winst denkt te maken, heeft nog een lange weg te gaan. Maar volgens Rood heeft zijn bedrijf een voordeel op de rest: ‘We zitten in het netwerk van Brainport met allemaal high-techleveranciers.’

Uiteindelijk wil het bedrijf een soort ‘mini-ASML’ worden: een toeleverancier van machines waarmee andere ondernemingen deze superbatterijen kunnen maken. ‘Vanuit Nederland willen we met onze technologie een concurrerende batterijsector in Europa ondersteunen’, zegt Rood ambitieus. Maar eerst moet de eigen massaproductie van superbatterijen nog beginnen.

 

(bron:https://fd.nl/ondernemen/1325057/start-up-leydenjar-opent-proeffabriek-voor-productie-superbatterij)

STAY UP-2-DATE